Et convidem a veure el nostre aparador, ple de figures de xocolata, capaç d’absorbir l’atenció dels més menuts, però també dels més grans.

Les trobaràs a les nostres pastisseries de la Plaça Major 9 i el carrer Roger de Llúria 46 i també a la nostra botiga online, a través de la qual te la podem portar a casa o a casa del teu fillol.

 

Un mes abans, els nostres pastissers ja comencen a preparar la diada. És un procés llarg i lent, protagonitzat per la paciència i la traça. Primer, cal construir cada peça de xocolata, deixar que s’assequi i, posteriorment, unir i col·locar cada retall al seu lloc per tal d’anar dibuixant la figura final, com si d’un trencaclosques es tractés. El resultat, petites obres d’art fetes a mà.

És una tradició que ve de lluny. La documentació, datada del segle XV, ens ha permès comprovar els grans canvis que ha patit el producte. El seu origen és un tortell, fet amb massa de pa, possiblement, enriquida amb sucre o espècies, i decorada amb ous durs sense pelar, a vegades pintats. S’hi col·locaven tants ous com anys tenia l’infant. En alguns indrets, en comptes d’adaptar la forma d’un tortell, es dibuixava un ninot amb un ou a la panxa, evocant la fertilitat.

Les mones que coneixem en l’actualitat no van sorgir fins al segle XIX, quan la massa de pa es va substituir pel pa de pessic, dolç i esponjós, farcit de mantega o melmelada i decorat amb ous o altres figures de xocolata juntament amb plomes de colors. Malgrat el pas del temps, hi ha hagut una cosa que la tradició ha mantingut, són els padrins qui segueixen regalant, cada Dilluns de Pasqua, la mona als seus fillols.