Aquesta Castanyada torna a gaudir dels nostres panellets de crocant, pinyons, coco, festuc, xocolata i whisky…

Els panellets endolceixen la tardor

El paisatge es tenyeix de tons càlids i el fred comença a filtrar-se per les parets. La tardor ja és aquí i la Castanyada li dóna la benvinguda. El dia de Tots Sants es caracteritza per la vetlla i el record als nostres avantpassats, un costum pagà que els cristians van adoptar al segle VII. Des d’aleshores, les tradicions de culte als difunts han anat canviant molt, però sembla ser que els àpats continuen comptant amb els mateixos ingredients principals: les castanyes, els moniatos, els fruits secs i el vi dolç.

Els panellets encara són una de les receptes tradicionals de la Castanyada. Fets de massapà i recoberts de pinyons, constituïen un àpat contundent, que segons alguns historiadors, s’oferien al campaner del poble, ja que durant tota la nit havia de fer repicar les campanes per recordar la vetlla als difunts. D’altres teories afirmen que era l’ofrena que se’ls feia als difunts en honor a la seva memòria. Al ser aliments de llarga durada, els podien acompanyar en al viatge al més enllà.

Actualment formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants, un dolç reconegut per la Generalitat de Catalunya com a Especialitat Tradicional Garantida (ETG), quelcom que certifica el seu caràcter tradicional.

Durant aquests dies en podràs trobar a les nostres botigues, des dels clàssics de pinyons, fins a panellets d’altres gustos ben peculiars: coco, pinya, crocant, xocolata, cafè, ametlla, iogurt…

Bona Castanyada!